





| |||||
Aşı Makası Budama Bıçağı
Ağaçların Canlanması İçin Budama
Ağaçların düzenli ve kuvvetli bir şekilde dal ve yaprak meydan getirmeleri verim sürelerinin uzaması, canlılığını kaybeden ağaçların kuvvetlenmesi için ağaçları budamak gereklidir. Odunlaşmış, kırık ve hastalıklı dalların budanması ağacın canlanması ve düzgün büyümesi için gereklidir. Meyve ağaçlarının çiçek açmasını verim kalitesini etkiler. Budama ile terbiye edilmiş ağaçların 3-5 ana dalı ve meyvesi çok olur. Zeytin ağacı budamaya en yatkın olan ağaçtır.
Ağaçlarda genç dallar Budama Ve Aşı Makasları veya serpet denen bağ makası ile yapılır. Yaşlı dallar ise testere yardımıyla budanır. Budamanın yaz ve kış olmak üzere iki zamanı vardır. Aşı Çeşitleri ise kendi arasında göz aşı ve kalem aşısı olmak üzere ayrılır. Göz aşıları dalın üzerinde tek bir göz bulunan kabuk parçası ile yapılır.
Kalem aşısında ise kalemin ait olduğu ağaca benzemesi için ağaca kalem şeklinde tutturulması ile yapılır. Kakma aşı, çoban aşı, yarma aşı ve İngiliz kalem aşısı olarak kendi içinde ayrılır. Aşı işleminin düzgün yapılması için Aşı Bıçakları kullanılması gereklidir. Meyve çeşitleri tohumla üretildiklerinde çeşit karakterlerini kaybederek, yabanileşmeye yönelmelerinden dolayı aşı ile ağacın veriminin sağlanması gerekmektedir.
Tarımla uğraşan çiftçilerin bilgilerini tazelemeleri veya yeni bilgiler edinmeleri için Tarım Bakanlığından, Kooperatiflerden veya konusunda uzman kişilerden yararlanmaları gerekmektedir. Sonuç olarak profesyonelleşen işlerde her türlü verim artacaktır.