




| |||||
Ayva Fidanı Ağacı Çeşitleri Fiyatları
Kışın vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan ayva oldukça bol vitamin içermektedir. Kışın en zor şartlarına dahi uyum sağlamaktadır. Ayva çeşitleri arasında Ege, eşme ve ekmek oldukça fazla tercih edilmektedir. Genellikle kıyı bölgelerde ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Çok fazla rüzgârlı bölgeleri sevmemekle birlikte, dalları fazlasıyla zarar görmekte ve meyve verimi azalmaktadır. Geç ısınan bölgelerde geç çiçek vermektedir. Ayva fidanı en çok tınlı, geçirgen topraklara uyum sağlamaktadır. Kökleri çok fazla derine inmediğinden dolayı dikim yapılırken çukurun çok derin olması gerekmemektedir.
Ayva bahçesi üretimi yapılırken bahçe kare şeklinde yapılmalı ve ağaçlar arasında 4- 5 m mesafe bırakılmalıdır. Böylece ayva fidesi büyümesi desteklenmektedir.
Verimli Ayva Ağaçları
Toprağın işlenmesi toprağın ve köklerin havalanması için önem arz etmektedir. Ancak fazla derine inilmesi durumunda ağacın kökleri zarar göreceğinden dolayı ağaç olumsuz yönde etkilenmektedir. Sulama ise en az 15 - 20 günde bir yapılmalıdır. Özellikle de kurak alanlarda sulama önemli olmaktadır. Ayva ağacı gübrelenmesi 2- 3 yılda bir yapılması gerekmektedir. Kökleri çok derine inmediğinden dolayı toprağın üst katmanı gübre yönünden zengin tutulmalıdır.
Azot gibi gübreler ise ağacı olumlu yönde etkilemektedir. Ayva ağacı genellikle düzgün bir şekille büyüdüğünden dolayı budama gibi bir işlem gerektirmemektedir. Hasat zamanı geldiğinde, meyvenin rengi yeşilden sarıya dönmektedir. Havlı meyvelerde ise havları elle dökülmektedir. Ayva sert bir meyve olmasına rağmen ufak bir zedelenme ile çürümektedir.