



| |||||
Bektaşi Üzümü Fidanı Fidesi Nerede Satılır
Bektaşi Üzümü Nasıl Bir Bitkidir?
Bektaşi Üzümü Asya’nın batısı ve Avrupa’nın birçok bölgesinde doğal olarak yetişir. 16. yüzyılda Avrupalılar tarafından kaleme alınsa da, tanınması 1879 yılında olmuştur. Bu tarihten sonra dikimi yaygınlaşmıştır. Etli meyve kısmı yumuşak olup farklı renklerde olabilmektedir. En belirgin renkler sarı, kırmızı ve yeşille karışık olanlardır.
Latincesiyle Ribes Uva-Crispa olarak anılır. Bektaşi Ağacı meyve vermesi açısından da ele alındığında 5 çeşittir. Bunlar: Invicta, Achilles, Pax, Yeşil Küre ve Xenia’dır. Xenia küçüktür. Yeşil Küre elipse benzer şekilde olup iricedir. Invicta’nın toplanması kolay olup kabuk kısmı kalındır.
Bektaşiüzümü potasyum açısından çok zengindir. 100 gram Bektaşiüzümünde 200 mg kadar potasyum, 35 mg C vitamini ve 30 mg kalsiyum bulunur. Ayrıca Mg, P, karbonhidrat, E vitamini ve bazı önemli asitler bulunur. Cins olarak Frenk Üzümünden denilebilir. Kalp damar hastalıklarında, idrar söktürmede pozitif rol oynar.
Bektaşi fidesi dikildikten sonra 1 veya 1,5 metre kadar uzayabilir. Dikenleri olduğu gibi ağaçtan çok çalımsı bir forma sahiptir. Meyvelerinin tadı biraz ekşi olup gıda sanayinde kullanılır. Bektaşiüzümü ne çok sıcak ne de çok soğuk iklimi sever.
Ilıman yerlerde yetişir. Derine kök saldığından az yağışa dayanabilir. Ancak yağış aldığında verimi artar. Bektaşi fidanı killi topraklara çok uygundur. Gübreleme toprağa doğrudan yapılabilir. Saksıda yetiştirmeye uygun bir bitki olup Ribes Kahverengi Meyveli Uva-Crispa ve Ribes Sarı Meyveli Uva-Crispa dikim için uygun fidanlardır.