




| |||||
Elma Ağacı Fidanı Fiyatları Çeşitleri
Deyimlere Konu Olan Meyve: Elma
Yarım elma, gönül alma. Elma yanaklım vb… Belli ki atalarımız da çok sevmişler elmayı. Kütür kütür ve sulu, kimi ekşi kimi mayhoş kimi de tap tatlı ve birbirinden güzel elmaları zaten kim sevmez ki…
Elmanın neredeyse tüm türleri Orta Asya kökenlidir. Eski Türkçedeki söylenişiyle “Alma”nın söylenişinin, kırmızı anlamına gelen “Al” kelimesinden türediği düşünülmektedir.
Elma ağacının özellikleri
Elma ağacı 5 metreden 12 metreye kadar değişen aralıklara dek büyüyebilen ve kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Çok sıcak ve kurak havayı sevmez ve aynı zamanda -35 derece sıcaklığa kadar bile dayanabilir. Elma fidesi taşlı ve kireçli toprakta gelişemez.
Elma üretimi
Elma fidanı kök sürgünüyle üretilebildiği gibi aşılama işlemi yapılarak da büyütülebilir. Aynı zamanda meyvenin içinden çıkan çekirdekler tohum olarak kullanılabilir.
Elma çeşitleri
Ülkemizde en çok Amasya elması yetiştirilir. Diğer cins elmalar; demir elması, starking, granny smith, fuji, golden delicious, jonathan elması, hüryemez elması başta olmak üzere tarih boyunca yaklaşık 1000 türde üretilmiştir.
Elmanın sağlığa yararları
Çokça A vitamini ve oldukça az B vitaminine sahip olan elma bilhassa diş çürümesine karşı koruyucudur. Prostat ve akciğer kanserini azalttığı gibi mide ağrılarınıza da kısa sürede etkili bir çözüm sağlar. Zengin liflere sahip olduğundan kolesterolü kontrol eder ve kilo vermek konusunda oldukça yardımcı olur. Kabuklu yenmesi daha yararlı olan elma, kabuğu suda kaynatılarak çay olarak da tüketilebilir.