





| |||||
Frenk Üzümü Fidanı Fidesi Fiyatı Nerede Satılır
Frenk üzümü yetiştiriciliği kurak ve sıcak bölgelerde yapılabilir. Frenk üzümlerinin soğuğa karşı dayanıklılığı diğer üzümsü meyvelere oranla çok daha fazladır. Frenk üzümü çeşitliliğinde bulunan siyah frenk üzümleri sert kışlara karşı hassa olabilmektedir.
Kırmızı frenk üzümü fidesi ekildikten 4 sene sonra, siyah olan frenk üzümü fidesi ise ancak 4-5 sene sonra verimli olabilmektedir. Fakat frenk üzümü fidanlarının ömrü 12-15 hatta frenk üzümü ağacı dayanıklıysa 20 yıla kadar sürebilmektedir.
Üzümsü meyveler vitamin bakımından insan sağlığı için oldukça önemlidir. Fakat frenk üzümü fidanı vitaminden daha çok önce insanlar tarafından soğuğa karşı dayanıklı olmak gerekçesiyle tüketilmiştir.
Botanik anlamda asıl üzümler kategorisine giren frenk üzümleri bitkilerin özelliklerine göre yapılan gruplandırmalarda çalımsı gövdeler grubunda yer alırlar.
Kırmızı frenk üzümü (Ribes) cinsi dört çeşit adı altında incelenebilir. Bunlar; Coreosma, Berisia, Grossularia ve Ribesia cinsleridir. Ribesia ve Coreosma cinsleri kırmızı frenk üzümlerinin alt cinsleri olarak bilinir. Coreosma alt cinsi siyah frenk üzümlerini, Ribesia alt cinsi ise kırmızı frenk üzümlerini içlerinde barındırmaktadırlar.
Frenk üzümleri vücuda rahatlık vermek, idrar söktürmek, hazmı kolaylaştırmak, iştah açmak, vücuttan su atmak, karaciğer şişliğini gidermek, sarılığı gidermek, sindirim yollarındaki iltihapları temizlemek, romatizma ve kireçlenmelerde oldukça fazla yararlıdır.
Frenk üzümlerinin tadı mayhoş ve tatlıdır. Yaprakları ele benzer. Frenk üzümleri şurup için de kullanılabilir. Türkiye’de her yerde yetişebilir.