
| |||||
İğde Ağacı Fidanı Fiyatları Çeşitleri
İğde Deyip Geçmeyin!
Kapalı tohumlu bölümüne giren bitkilerden iğdenin aslında her şeyden önce çok faydalı ve çok dayanıklı olduğunu belirtmekte fayda var. Çocukluğumuzda birçoğumuzun tanıdığımız ailelerin bahçelerinde iğde ağacı olanlarına veya köylerimizdeki iğde ağaçlarına deyim yerindeyse “Dalmışlığımız” muhakkak çoktur.
Kökünün depolayabildiği azot sayesinde çok verimsiz topraklarda dahi gelişimini sürdürebilen iğde fidanı, gezegenimizde özellikle Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’da yaygın halde birçok çeşidi ve ülkemizde ise karasal iklime sahip tüm bölgelerimizde bolca yetişmektedir.
İğdenin Sağlığa Faydaları
Dış kabuğu kahverengi, içi sarı olan iğdenin tadı mayhoş ve kendisi ağızda ufalanan bir meyvedir. Ufalanan kısım bir çekirdeğin etrafında olgunlaşmıştır. Sahip olduğu vitaminler ve organik asitler sayesinde ishali önler, öksürüğün kesilmesine yardımcı olur, sürekli tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda idrar sorunlarını da düzenlediği gibi mide bulantısına ve kusmaya karşı da çok etkilidir.
İğde Tüketim Şekilleri
Elinize alıp tane tane yiyebildiğiniz gibi çok fazla tüketildiğinde kabızlık yapan iğdenin aynı zamanda çiçekleri suda haşlayarak çayı veya kompostosu yapılabilir. Aynı zamanda ıhlamur ile birlikte de kaynatılabilir.
İğde fidesi kışın yapraklarını döker. İğde türlerinden “Kuş iğdesi” ağacının boyu 7-8 metreye kadar ulaşabilir. Meyvesinin kabuğunun altında unlu kısmı bulunur ve bu kısım yenilebilir. Meyveleri hemen hemen bir zeytin büyüklüğünde veya biraz daha büyük olabilir. Bilinen en önemli türlerinden diğer ikisi ise Japon iğdesi ile Kırmızı iğdedir.