
| |||||
Kayısı Ağacı Fidanı Fiyatları Çeşitleri
Türkiye' de yaş kayısı üretimi oldukça fazla olup, dünya da birinci sırada bulunmaktadır. Ancak kayısı üretiminde önde giden diğer ülkeler ağaç başına 100kg verim alırken Türkiye'de 30 ve 40 kg arasında verim alınmaktadır. Ülkemizde başta Malatya olmak üzere, Elazığ, Erzincan, Sivas, Hatay, Kars gibi şehirlerde de üretimi yapılmaktadır.
Kayısı ağacı yarı sıcak ve az nemli, kurak bölgelerde oldukça iyi yetiştirilmektedir. Kayısı ilkbahar mevsiminde oluşan don olaylarından fazlasıyla etkilenmektedir. Çukur ve alçakta olan yerlerden daha çok yamaç ve yüksek yerlerde daha iyi meyve vermektedir. Dağların güney etekleri, kireçli topraklar kayısının hastalıksız olmasını sağlamaktadır.
Kayısı Fidanı Özellikleri
Kayısı kumlu, tınlı ve kireçli toprakları daha çok sevmektedir. Kök uzunluğu 2 ile 4 m uzayacağından dolayı suyun aşağı kadar inmesi gerekmektedir. Kayısı fidanı dikimi ilkbahar mevsiminde yapılmalıdır. Don olayları sona ermiş, cemreler tamamlanmış ve hava yumuşamaya başlamışken yapılmalıdır. Aksi halde fidanlar dona maruz kalabilmektedir.
Kayısı Fidesi dikimi yapılmadan önce çukurlar açılarak havalandırılması yapılmalıdır. Taşlardan temizlenerek ağaca uygun koşullar elde edilmelidir. Toprağın verimini arttıracak unsurlar arasında, yabani otların yok edilmesi, gübreleme, budama, köklerin oksijen ihtiyacını karşılamak, toprağı havalandırmak, yağmur sularının köklere kadar gitmesini sağlamak yer almaktadır.
Bu tarz işlemler yapıldığı müddetçe toprakta ki verim en üst seviyeye çıkarak, meyve verimi artmaktadır. Sağlıklı meyveler vermesi sağlanmaktadır.