

| |||||
Kestane Ağacı Fidanı Fiyatları Çeşitleri
Severek yediğimiz kestanelerin dünyada 12 çeşit ağaç türü vardır. Asya, Afrika ve Amerika'da yetişirler. Anadolu kestanesi bizim ülkemizde üretilir. Bu tür kestane ağacı boyu 30 metreyi ve gövde çapı 1 metreyi aşan ağaçlardır. Sağlam kök yapısıyla kayalık yerlerde bile yetişebilen kestanelerin erozyonu önleme konusunda da katkısı büyüktür.
İklim Koşulları
Kestane ağacı, sıcak ve ılıman iklimi sever. Kestane fidesi ekilecek yerin toprağının geçirgen, gevşek, derin ve havalanır olması gereklidir. Kireçli toprağı sevmeyen kestane fidanı, denizden en az 400 metre yükseklikteki yerlere ekilmelidir.
Kestane Ağacı Çeşitleri
Hacıibiş: Orta derecede verimi olan bir türdür. Oval şeklinde ve çok küçük olan meyvelerin tüketime uygundur.
Osmanoğlu: Meyveleri küçük orta ve iridir. Kestane şekeri için en çok tercih edilen tür olup, verimi yüksektir.
Sanaşlama: Meyveleri orta iri ve iridir. Verimi yüksektir. Kestane hamuru yapımında tercih edilir. Sofralık tüketim için uygun bir çeşittir.
Mahmutmolla: Meyvesi orta büyüklüktedir. Zor soyulan bu türün verimi yüksektir. Kestane hamuru yapımına uygundur.
Hacıömen: Meyveleri orta iriliktedir. Tüketime uygundur. Hamur yapımında kullanılır.
Kestane ağaçları 3 yaşından itibaren meyve vermeye başlar. Kestane üretimi ülkemizde Marmara Ege ve Karadeniz bölgesinde yoğundur. Üretimde birinci sırayı Ege Bölgesi almaktadır.
Dünyada kestane üretiminde birinci sırada Çin ikinci sırada Güney Kore 3. sırada da Türkiye bulunmaktadır. Son bir kaç yıldır hobi olarak kestane fidanı dikenlerin sayısı çoğalmaktadır. Yabancı ülkelerde de modern kestane bahçeleri bulunmaktadır.