
| |||||
Muşmula Ağacı Fidanı Fiyatları
Muşmula Bitkisi ve Yetiştirilmesi
Muşmulanın yöresel ağızlarda farklı adları da vardır. Döngel, beşbıyık bunlardan bazılarıdır. Gülgillerden bir alt familya ağacıdır. Meyvesiyle tanınmıştır. Eriğe benzeyen meyveleri etli bir yapıya sahiptir.
Kültür olarak yetiştirilenlerde bu etli kısım daha iricedir. İlk filizlendiğinde rengi oturmamıştır. Büyüdükçe kahveleşir. Zaten rengi kahveleşmeden etli kısım lezzetli olmaz. Ülkemizde Karadeniz ve Marmara Bölgesinde doğal yetişme alanı bulunmaktadır. Latince olarak Mespilus Germanica olarak adlandırılır. Yetiştirilmesi açısındansa antik çağa kadar uzanan bir tarihi vardır.
Muşmula ağacı sağlık açısından faydalı bir meyvedir. Özellikle tıp dünyasında bağırsaklara iyi geldiği ifade edilmektedir. İçeriğinde C vitamini, pektin, şeker ve bol miktarda mineral ve asit vardır. Asitler ve mineraller bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca mide hastaları için de faydalıdır. Kabızlığı da giderir. Gaz sorunu olanlar da faydalanabilir. Çekirdek kısmı ise böbrek taşlarının düşmesinde etkilidir.
Muşmula ağacı her yıl meyve verebilir. Ağacın yüksekliği ise7-8 metre civarındadır. Kış mevsiminde yaprakları dökülür, etli kısımda yaklaşık 5 adet çekirdeğe sahiptir. Soğuk iklime karşı hassas değildir. Ancak sıcaklık -5’in altına indiğinde zarar görebilir. Bu yüzden muşmula fidesi çok soğuk olmayan her iklim koşuluna uygundur.
Ayrıca nemli hava da olmalıdır. Fazla kireçli olmayan ve kil içeren toprakları sever. Ekim-Kasım arasında hasat edilir. Muşmula fidanı türleri çeşitlidir. Muşmulalar genelde orta verimli olmakla birlikte bunlardan kotonester dağ muşmulası, çıplak köklü olan çeşitleri iyi türlerdir.