
| |||||
Nar Ağacı Fidanı Fiyatları Çeşitleri
Tane Tane Şifa - Nar
Nar Anadolu, Ortadoğu ve İran Körfezi ile Kafkasya arasında kalan bölgede yetişen bir ılıman iklim meyve türüdür. Nar ağacı yapı olarak küçük olduğundan birim alan dikilen fidan sayısı fazladır. Bu durumda hasat ve ilaçlama da kolaylıklar sağlamakta daha az alandan daha fazla ürün elde etme gibi avantajları beraberinde getirmektedir.
Nar Türkiye’ de Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde çok görülmekle birlikte hemen hemen her bölgede yetişebilmektedir. Nar fidanı tohumla, aşıyla, dip sürgünleriyle ve çelikle daldırmayla üretilebilmektedir. Odun çeliklerinin köklendirilmesi şekli en başarılı ve uygun olan üretim şeklidir.
Nar fidesi genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde dikimi yapılan bir türdür. Nar dikiminden itibaren 3 yıl içinde meyve vermeye başlar. Sıcak ve kurak iklim meyvesi olan nar, deniz seviyesinden 1000 metre yüksekliğe kadar olan hemen hemen her yerde yetişebilir.
Kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak olan bölgelerde yetiştirilmesi daha uygundur. Ülkemizde bütün bölgelere uyumlu Devedişi, Hicaznarı, Çekirdeksiz, Kadı, Zivzik, Misk, Lefon gibi türleri vardır. Ayrıca Ege Bölgesi’nde yaygın olan İzmir serisi türler ile Akdeniz Bölgesi’nde Katırbaşı, Keben ve çekirdeksiz türleri de vardır.
Şifa kaynağı olan narın birçok faydası vardır. Potasyum, demir ve C vitamini bakımından zengin bir meyve türüdür. Yapılan son araştırmalara göre Nar suyunun prostat kanserini yavaşlattığı görülmüştür. Hazmı kolaylaştırıcı, tansiyon düşürücü, ateşli hastalıklarda ateş düşürücü, bağırsak enfeksiyonlarını adale kasılmalarını önleyici ve ferahlatıcı birçok etkisi vardır.
Kabız yapma özelliği vardır. İshali keser, kusmayı engeller. Mideyi güçlendirir, suyu karnı yumuşatır. Daha sayamadığımız birçok faydası olan Nar tam bir şifa kaynağıdır.