
| |||||
Nektarin Fidanı Ağacı Fiyatları Çeşitleri
Nektarin fidanlarının özellikle şiddetli kış soğuklarından ve ilkbahar döneminde yaşanan erken donlardan korunması gerekli olan hassas bir fidan türüdür. Gövde kısmı – 25 C dereceye kadar dayanırken üst kısım – 20 dereceden sonra canlılık özelliğini kaybedebilmektedir. Nektarin fidanını kışın korumak için etrafındaki otları biçmeli, budamasını oldukça geç yapmalı, yaz budamasında güneşlenme seviyesini artıracak şekilde budama yapılmalı ve kasım aralık gibi dönemlerde gövde kısmı beyaz lateks boya ile boyanmalıdır. Nektarin fidanı budaması diğer fidanlara göre daha geç olmalıdır. Ancak bu budama işlemi her yıl düzenli olarak yapılmalıdır.
Türkiye’de nektarin fidesi uygulama sistemi
Türkiye’de nektarin fidanı 3 – 4 dallı sistem ile uygulanırken yurt dışında ise V ve Y sistemi uygulanarak mesafeler ve dikim metotları farklılıkları bulunmaktadır.Nektarın fidanı ilk 3 yıl şekil budaması ile ve daha sonraki yıllar ürün budaması ile budama yapılan bir canlıdır. Nektarin ağacı üzerinde açan çiçeklerin ortalama % 40’ı maksimum meyve verecek şekilde tuttuğunu söyleyebiliriz. Bu sık bir meyve tutması olup mutlaka seyreltilmesi gereklidir. Özellikle nektarin fidanı aşırı yük ile dal kırılmaları yaşayacak nadide bir fidan türüdür.
Nektarin fidanı sulama
Nektarin fidanı oldukça fazla su isteyen bir tür olup sulama eksikliğinde koyulaşma ve yanma gibi sorunlar baş göstermektedir. Nektarin ağacı gübrelemesinde çiftlik gübresi ile birlikte fosforlu gübre türleri son bahar döneminde verilmelidir. Kışın ise azot ve potaslı gübre verilmesi daha çok uygun olacaktır. Nektarin fidesi 3 yaşından itibaren meyve vermeye başlar ve tam verim seviyesine 7 yaşında ulaşır. Buna çevre dengesi sulama ve tohumun cinside etki etmektedir.