
| |||||
Şeftali Fidanı Ağacı Fiyatları Çeşitleri
Şeftali – Özlemi Bir Başka
Şeftalinin kısa bir tarihçesi
Şeftali “Gülgiller” familyasına ait bir meyvedir. Dünyamıza Çin Halk Cumhuriyeti’nden yayılmaya başladığı düşünülen şeftali Çin kültüründe uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolüdür. Her ne kadar Çin’den yayılmaya başladığını söylesek de etimolojik olarak “Şeftali” kelimesi Farsça bir kelimedir ve esasında “Şaft-alu” olarak yazılır ve “Kaba erik” anlamı taşır. En çok üretildiği yer de yine Çin’dir.
Şeftali nerelerde yetiştirilir?
Ilıman iklimi seven şeftali tarımı, ülkemizde çoğunlukla doğal olarak ılıman iklime sahip olan Akdeniz Bölgesinde yapılıyor olsa da, hemen hepimizin bildiği üzere Bursa şeftalisinin yeri de bir ayrıdır. Şeftali fidanı soğuğa dayanıksızdır bu yüzden muhakkak ılıman iklimlerde yetiştirilmek zorundadır.
Boyu iki buçuk metreyi geçmeyen şeftali ağacı olduğu gibi kültür ve yabanilerde 4-6 metreye kadar ulaşabilir ve ekonomik değeri yüksek bir meyve verir. Şeftali fidesi için en uygun dikim tarihi Kasım-Nisan ayları arasıdır.
Şeftali çekirdeğinin faydaları nedir?
Çekirdeğindeki kükürt oranı düşük olduğundan yakıt olarak da kullanılabilir ve kül oranı da oldukça az olduğundan temiz bir yakacaktır. Çekirdeğinin içindeki tanecik bazı işlemlerden geçirildikten sonra hayvan yemi olarak da kullanılabilir.
Şeftalinin faydaları nedir?
A, B ve C vitaminlerine sahip ve mineraller bakımından oldukça zengin olan şeftali tam anlamıyla bir sağlık abidesidir. Suyu sıkılabildiği gibi reçeli, kompostosu ve marmelatı da yapılabilmektedir. Ağız kokusunu da önleyen şeftali, kabızlık ve basur gibi sorunlara da kısa sürede ve doğal çözüm üretir.